Cilj otvaranje 10.000 radnih mjesta sa prosječnom platom većom od 2.000 KM

BANJALUKA – Unija poslodavaca Republike Srpske i Konfederacija sindikata RS potpisaće sutra, 27. oktobra 2023. godine sporazum “Za budućnost Srpske”, u kojem je jedan od ciljeva otvaranje 10.000 radnih mjesta u narednom periodu sa prosječnom platom 2.000 KM i više.

Kako je za “Nezavisne novine” rekao Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca RS, trenutno se i država i poslodavci, ali i sindikati veoma malo bave poboljšanjem opšteg stanja u Republici Srpskoj kako bi se popravio život ljudi.

“Iz perspektive poslodavaca cilj je da se zaustavi odlazak radne snage i da se eventualno neki radnici vrate iz inostranstva. Poslodavci su povećavali plate iz godine u godinu koliko su mogli. Iz anketa koje smo napravili sa radnicima evidentno je nezadovoljstvo u oblastima kojima upravlja država. Zajednički stav poslodavaca i sindikata je da država mora pokrenuti neke aktivnosti kako bi se poboljšalo kompletno stanje. Nezadovoljni smo aktivnostima Vlade RS po tom pitanju i kroz jedan ovakav sporazum ćemo pokušati da izvršimo pritisak da se dio ovih naših prijedloga uključi u program ekonomskih reformi i da država shvati da se mora brinuti za svoje građane”, naglasio je Trivić.

Istakao je da je namjera da i sa drugim sindikatima i predstavnicima radnika potpišu sporazume te da se ovi prijedlozi upute Vladi RS.

“Ono što je bitno reći jeste da poslodavci u ovim prijedlozima nemaju nikakve finansijske zahtjeve prema privredi, već je samo cilj poboljšanje statusa radnika. Takođe, jedan od prijedloga je podrška kupovini prve nekretnine za sve mlade u Republici Srpskoj. Imamo više opcija, da li da se oslobode PDV-a pri kupovini ili da dobiju podršku u finansijskom iznosu”, naveo je Trivić.

Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske, istakao je za “Nezavisne” da su zadnjih mjesec dana sa Unijom poslodavaca RS održali nekoliko sastanaka sa ciljem unapređenja boljeg poslovnog ambijenta u Srpskoj.

“U ovom sporazumu je, između ostalog, i prijedlog granskih kolektivnih ugovora. Imamo u vidu činjenicu da od donošenja Zakona o radu 2016. godine nemamo nijedan potpisan granski kolektivni ugovor. Takođe, nakon potpisivanja sporazuma nastavićemo s aktivnostima kako bismo realizovali svaku tačku tog sporazuma. Formiraćemo radne grupe koje će raditi po oblastima i zaista očekujemo da ćemo zajedničkim radom poslodavaca i sindikata uz uključivanje Vlade RS vrlo brzo izaći sa prijedlogom mjera kako bi se prije svega poboljšao privredni ambijent i materijalna primanja zaposlenih”, naglasio je Tepavčević.

Kako saznaju “Nezavisne”, u sporazumu se navodi da je jedan od prijedloga da se pokrenu aktivnosti za promjenu načina finansiranja zdravstva te da se umjesto iz rada kreira sistem finansiranja iz poreza na dodanu vrijednost (PDV) jer 300.000 radnika finansira sistem socijalne zaštite za milion stanovnika.

Takođe, kroz promjene zakonodavstva u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja predlažu veće penzije, rješavanje pitanja invalida rada, jačanje povjerenja radnika u penzioni sistem i iznose penzija te pravedniju raspodjelu sredstava.

“Prijedlog je i uspostavljanje podrške koja će stimulisati prelazak radnika iz javnog u realni sektor, što za cilj ima smanjenje javne potrošnje. Radna snaga u privredi se obezbjeđuje iz kontingenta radne snage. Cilj je obezbjeđenje sredstava za povećanje plata ključnim radnicima u javnom sektoru”, navodi se u sporazumu.

Tu je, između ostalog, i prijedlog pojednostavljenja i ubrzanja procedure kontrolisanog i organizovanog zapošljavanja stranaca, regulisanje međusobnih odnosa socijalnih partnera kroz kolektivne ugovore, kreiranje fleksibilnijeg radnog zakonodavstva i digitalizovanja procedura, te pokretanje projekta “Republika Srpska – Dobro mjesto za život”.

Vijest je preuzeta sa portala Nezavisne novine.