Potpisan Sporazum “ZA BUDUĆNOST SRPSKE” između Unije poslodavaca RS i Konfederacije sindikata RS

BANJALUKA – Unija poslodavaca Republike Srpske potpisala je danas, 27. oktobra 2023. godine sa Konfederacijom sindikata RS sporazum “ZA BUDUĆNOST SRPSKE”.

Sporazum su potpisali Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca RS i Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS.

Sporazum sadrži 11 mjera s ciljem obezbjeđivanja održivog ekonomskog rasta, sistema socijalne zaštite i bolju konkurentnost.

Predsjednik Unije poslodavaca Saša Trivić rekao je da su sporazumom otvorene najvažnije teme koje se tiču radnika i da se njime šalje zajednička poruka Vladi Srpske šta poslodavci i sindikati smatraju prioritetnim radom i temama koje treba rješavati.

Predsjednik Konfederacije sindikata Željko Tepavčević rekao je da je zajednički rađeno na ovom sporazumu jer je potrebno sagledati sve aspekte ekonomske politike u Srpskoj.

Jedna od mjera koje sadrži sporazum jeste da se promjenom strukture privrede i privlačenjem stranih investitora pokrene projekat stvaranja 10.000 radnih mjesta u privredi sa neto platom od 2.000 KM sa povećanjem mogućnosti povratka radne snage iz inostranstva.

Poslodavci i Konfederacija sindikata smatraju da je modernizacijom obrazovanja potrebno ojačati ljudski kapital s ciljem povećanja produktivnosti, stimulisati prelazak radnika iz javnog u realni sektor, pojednostaviti i ubrzati proceduru kontrolisanog i organizovanog zapošljavanja stranaca, te obezbijediti stimulativno okruženje za uključenje radnog potencijala svih kategorija stanovništva u rad bez birokratskih prepreka.

Potpisani Sporazum možete pogledati OVDJE.