1.3 miliona KM za uvođenje inovacija i IT u poljoprivredu

Objavljen je Javni poziv „Uvođenje inovacija i informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredno-prehrambeni sektor” koji se finansira iz projekta EU4Agri. Prijave za ovaj poziv se mogu podnijeti od 15. maja do 23. juna 2023. godine do 15.00 časova.

Opšti cilj poziva je podrška modernizaciji poljoprivredno-prehrambenog sektora uvođenjem inovacija i informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredno-prehrambeni sektor u Republici Srpskoj/BiH.

Specifični ciljevi su:

  • Doprinos stabilizaciji i jačanju konkurentnosti i povećanju nivoa produktivnosti primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda kroz modernizaciju i uvođenje novih tehnologija, inovacija i stvaranje dodatne vrijednosti poljoprivrednih proizvoda;
  • Razvoj inovativnih softverskih i “Internet of Things” rješenja, kao i rješenja koja uključuju korištenje vještačke inteligencije u poljoprivredno – prehrambenom sektoru u Republici Srpskoj/BiH i
  • Olakšan pristup novom znanju i informacijama primarnim poljoprivrednim proizvođačima i kompanijama iz prehrambene industrije vezano za nova informaciono-tehnološka rješenja, kroz jačanje organizacija koje interesno i ekonomski okupljaju poljoprivredne proizvođače i nude im organizacione i savjetodavne usluge.

Na predmetni poziv mogu se prijaviti isključivo:

  • Mikro, mala i srednja preduzeća iz oblasti IT sektora i
  • Mikro, mala i srednja preduzeća iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Ukupan budžet Poziva iznosi 1.3 miliona KM, dok se iznos bespovratnih sredstava po projektu kreće od 50 000 do 200 000 KM. Detaljne informacije o pozivu dostupne su OVDJE.