Analiza žalbenih procesa unutar UIO

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH tokom kontrola usklađenosti rada privatnih preduzeća sa obavezama obračuna i plaćanja PDV-a, često suprotno odredbama Zakona o PDV BiH, donose Rješenja kojim utvrđuju obaveze preduzeća u vezi sa neplaćenim PDV-om, te propisuju ogromne iznose koje ista ta preduzeća trebaju platiti. Ovakva rješenja recipročno značajno smanjuju investicione sposobnosti preduzeća, a u najradikalnijim slučajevima, odvode i u bankrot. Uprkos posljedicama donesenih rješenja po privatni sektor, inspektori UIO nemaju nikakvu odgovornost za usklađenost svojih rješenja sa Zakonom o PDV.

U takvim uslovima, uz komplikovan i spor žalbeni proces koji se sastoji od tri žalbene instance u UIO pri čemu žalbeni procesi traju mjesecima, znajući da su potpuno zavisni od dobre volje inspektora UIO, preduzeća su prisiljena plaćati mito, čak i kada rade potpuno u skladu sistem Zakonom o PDV BiH. Ovakav sistem je podešen na način da generiše korupciju jer daje nadležnost/moć pojedincu (inspektorima) da rade šta žele u procesu kontrole plaćanja UIO-a, a da je odgovornost za postupanje inspektora na instituticiji (UIO BiH).
Iz tog razloga, Unija poslodavaca Republike Srpske želi u ime svojih članica- aktuelizovati ovaj problem i zagovarati njegovo sistemsko rješavanje.

Ova Analiza je nastala kao rezultat projekta „Smanjenje korupcije u radu inspektora UIO BiH“ koji provodi Unija poslodavaca Republike Srpske. Projekat je dio šireg programa «Podrška građanimau borbi protiv korupcije» koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator, uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Publikaciju “Analiza žalbenih procesa unutar UIO” možete preuzeti klikom na Analiza-zalbenih-procesa-unutar-UIO